Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Членство в профспілці

    Відповідно до ст.7 Закону України «Про професійні спілки» членами профспілок можуть бути особи, які працюють на підприємстві, в установі, організації незалежно від форм власності і видів господарювання або у фізичної особи, яка використовує найману працю.Також членами профспілки можуть бути особи, які забезпечують себе роботою самостійно або навчаються.

Громадяни України мають право на основі вільного волевиявлення без   будь-якого дозволу створювати профспілки, вступати до них та виходити з них на умовах і в порядку, визначених їх статутами, брати участь у роботі профспілок.

     Іноземні громадяни та особи без громадянства не можуть створювати профспілки, але можуть вступати до профспілок, якщо це передбачено їх статутами.

Громадяни України вільно обирають профспілку, до якої вони бажають вступити. Підставою для вступу до профспілки є заява громадянина   (працівника), подана в первинну організацію профспілки. При створенні профспілки прийом до неї здійснюється установчими зборами.

Статутом (положенням) профспілки може бути передбачено  членство в профспілці осіб, зайнятих творчою діяльністю, членів фермерських господарств, фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності, а також осіб, які навчаються у професійно-технічних або вищих навчальних закладах, звільнилися з роботи чи служби у зв’язку з виходом на пенсію або тимчасово не працюють.

 Працівник – член профспілки має право:

  • на безкоштовну юридичну допомогу;
  • на правову допомогу в розгляді індивідуального трудового спору з роботодавцем;
  • на сприяння профспілки і її фахівців з питань оплати праці, розміру заробітної плати і своєчасної її виплати;
  • на профспілковий громадський контроль за дотриманням трудових прав членів профспілки;
  • на додаткові гарантії членам профспілки, які входять до виборних колегіальних органів профспілкових організацій;
  • на захист профспілкою у разі необґрунтованого звільнення з роботи, інших несправедливих дій;
  • на допомогу в підготовці заяв, скарг і інших судових документів, необхідних для захисту і відновлення порушених прав членів профспілки;
  • на безкоштовну правову допомогу профспілки в розгляді його питань у суді;
  • на захист члена профспілки при розслідуванні нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань, з питань відшкодування шкоди, заподіяної його здоров’ю на виробництві;
  • на оперативний захист його інтересів з інших питань, у тому числі по поліпшенню умов праці на конкретному робочому місці;
  • на матеріальну допомогу у випадках виникнення тяжких життєвих обставин;
  • на користування додатковими пільгами та гарантіями передбаченими  колективним договором;
  • на допомогу в отриманні за рахунок профспілкових коштів пільгової путівки на лікування, оздоровлення і відпочинок для себе і членів сім’ї;
  • на звернення в профком, до будь-якого вищестоящого профспілкового органу для вирішення трудових, соціально-економічних та інших питань;
  •  можливість вільно висловлювати і відстоювати на профспілкових зборах, конференціях свою думку з питань трудових і соціальних відносин.

Крім того, статутом (положенням) профспілки може бути передбачено обмеження щодо подвійного профчленства. Роботодавці не можуть бути членами виборних органів профспілки будь-якого рівня.

Відділ з соціально-економічних питань

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< грудня 2017 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання