Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Григорій Осовий: «Профспілки підтримали відновлення повноважень і функцій Державної служби зайнятості та правління Фонду соцстрахування від безробіття»

СПО об’єднань профспілок підтримав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Державної служби зайнятості». Про це повідомив В.о. Голови ФПУ Григорій Осовий.

«З ініціативи попереднього Уряду у 2001 році були внесені зміни до Закону «Про зайнятість населення» та Закону «Про обов’язкове державне соціальне страхування від безробіття», якими було скорочено кількість членів правління у Фонді соціального страхування на випадок безробіття до п’яти осіб замість п’ятнадцяти, як це має місце в інших фондах соцстрахування, - сказав він. – Було також скасовано Наглядову раду Фонду і фактично значно урізано права і повноваження його правління. Також планувалось утворити Державну  службу зайнятості як центральний орган виконавчої влади. Профспілки ще до прийняття таких змін висловлювали категоричну незгоду с підходами, які ініціював Уряд, мотивуюче тим, що це йде на шкоду соціальному діалогу, відкритості і прозорості діяльності цього Фонду, фактично усуває працівників від контролю над  використанням коштів, оскільки правління мало обмеженні функції  контролю і більшу частину їх передавалося Державної службі зайнятості. Але, нажаль, під час голосування у Верховної Раді за відповідний законопроект проурядова частина парламенту проголосувала «за», не задумуючись над наслідками».

Григорій Осовий проінформував, що нинішній Уряд при підтримки сторін соціального діалогу повертає  норми, які було скасовано шляхом внесення змін до цього закону. Таким чином буде відновлено склад правління Фонду в кількості 15 осіб,  а також будуть відновлено функції і повноваження його правління, яке буде впливати на кадрову політику у цьому Фонді, давати згоду на призначення та звільнення керівника виконавчої дирекції. Як підкреслив В.о. Голови ФПУ, відновлюється також  функції Державної служби зайнятості в частині виконання її повноважень у виконавчої дирекції Фонду. Тобто вона не тільки відноситься до органів виконавчої влади за напрямками діяльності, але і виконує ще одну функцію – виконавчої дирекції Фонду. І таки ж функції будуть на рівні територій.

 Як сказав Григорій Осовий, профспілки наголошують на тому, що це позитивні зміни, на яких вони і наполягали у свій час. Тому вони підтримали цей законопроект, який вже передано до Верховної Ради України.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2019 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання