Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Яка норма тривалості робочого часу встановлюється для працівників із ненормованим робочим днем?

Як визначено у Рекомендаціях щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики України № 7 від 10.10.97, ненормований робочий день – це особливий режим робочого часу, який установлюється для певної категорії працівників у разі неможливості нормування часу трудового процесу. У разі потреби ця категорія працівників виконує роботу понад нормальну тривалість робочого часу (ця робота не вважається надурочною). Міра праці у даному випадку визначається не тільки тривалістю робочого часу, але також колом обов'язків і обсягом виконаних робіт (навантаженням).

На працівників з ненормованим робочим днем поширюється встановлений на підприємстві, в установі, організації режим робочого часу. У зв'язку з цим власник або уповноважений ним орган не має права систематично залучати працівників, які працюють за таким режимом, до роботи понад встановлену тривалість робочого часу.

Тобто встановлення працівникові ненормованого робочого дня не означає, що він повинен працювати необмежений час. Тривалість роботи для нього також встановлена в 40 годин, відповідно до статті 50 Кодексу законів про працю України. На нього повністю поширюється внутрішній трудовий розпорядок, зокрема, він має своєчасно приходити на роботу, в установлені години користуватися перервами для відпочинку тощо. Працівник з ненормованим робочим днем на загальних засадах звільняється від роботи в дні щотижневого відпочинку і в святкові дні. У разі його залучення до роботи в ці дні оплата здійснюється у подвійному розмірі або надається інший день відпочинку (згідно зі статтею 107 КЗпП).

При цьому ненормований робочий день передбачає, що з метою своєчасного і належного виконання своїх трудових обов’язків працівник епізодично, за вказівкою роботодавця або без такої, зобов’язаний працювати понад норму робочого часу.

Відповідно, в табелі обліку використання робочого часу працівникам з ненормованим робочим днем проставляється встановлена їм тривалість робочого часу. Тобто години роботи понад нормальну тривалість робочого часу не обліковуються.

Водночас враховуючи, що, згідно з пунктом 2 статті 8 Закону України «Про відпустки», за ненормований робочий день працівникам в якості компенсації надається додаткова відпустка і її конкретна тривалість (в межах 7-денної тривалості) залежить від часу зайнятості працівника в таких умовах, час роботи працівника з ненормованим робочим днем понад нормальну тривалість робочого часу доцільно фіксувати в окремому документі.

Списки посад, робіт та професій, до яких застосовується ненормований робочий день, а також тривалість щорічної додаткової відпустки за ненормований робочий день по кожному виду робіт, професій, посад установлюються колективним договором підприємства.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< листопада 2018 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання