Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Розслідування нещасних випадків, факт настання яких встановлено рішенням суду

         Відповідно до вимог пункту 8 постанови Пленуму Верховного Суду України “Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя”, суд не вправі відмовити особі в прийнятті позовної заяви чи скарги лише з тієї підстави, що її вимоги можуть бути розглянуті в передбаченому законом досудовому порядку.

         Згідно статті 22 Закону України “Про охорону праці”, для встановлення факту нещасного випадку на виробництві роботодавець повинен організувати розслідування відповідно до порядку, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

         Процедуру проведення розслідування нещасних випадків на виробництві визначено Порядком проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженим постановою КМУ від 30.11.2011 № 1232 (далі — Порядок).

         Пунктом 23 Порядку визначено особливості розслідування нещасних випадків, факт настання яких встановлено рішенням суду.     У разі встановлення факту настання нещасного випадку на виробництві у судовому порядку утворення комісії та організаціїя проведення розслідування такого випадку покладається на роботодавця, а у разі реорганізації підприємства, на якому стався нещсний випадок, розслідування проводиться його правонаступником.

         Якщо підприємство ліквідовано без правонаступника, зазначені обов'язки покладаються на територіальний орган Держгірпромнагляду за місцем настання нещасного випадку. Склад комісії із розслідування такого нещасного випадку (залежно від ступеню тяжкості травми та її наслідків) також визначено п. 23 Порядку.

         Облік таких нещасних випадків здійснюється місцевими адміністраціями за місцем знадходженням підприємства.

         Оскільки строк розслідування даної категорії нещасних випадків Порядком не врегульовано, рекомендується дотримуватись строку, встановленого для проведення спеціальних розслідувань нещасних випадків, а саме 10 робочих днів.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання