Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Пенсія у зв'язку з втратою годувальника

Умови призначення пенсії у зв'язку з втратою годувальника

Пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника, які були на його утриманні.

Згідно зі ст. 36 Закона України «Про суспільне державне пенсійне страхування», непрацездатними членами сім'ї, які мають право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника, є :

-       чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є інвалідами або досягли пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього закону;

-       діти померлого годувальника, які не досягли 18 років або старші цього віку (у тому числі діти, які народилися до закінчення 10 місяців з дня смерті годувальника), якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років.

Діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах, - до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, та діти-сироти — до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні;

-       чоловік (дружина), а в разі їх відсутності — один з батьків, брат чи сестра, дідусь або бабуся померлого годувальника незалежно від віку і працездатності, якщо вони не працюють і зайняті доглядом за дитиною (дітьми) померлого годувальника до досягнення нею (ними) 8 років.

До членів сім'ї, які були на утриманні померлого годувальника, відносяться особи, якщо вони:

-       були на повному утриманні померлого годувальника;

-       одержували від померлого годувальника допомогу, що була для них постійним і основним джерелом засобів до існування.

Члени сім'ї померлого годувальника, для яких його допомога були постійним і основними джерелом засобів до існування, але й самі одержували пенсію, мають право за бажанням перейти на пенсію у зв'язку з втратою годувальника.

При цьому дітям у зв'язку з втратою годувальника нараховується незалежно від того, чи були вони на утримані годувальника.

 

Строки призначення пенсії у зв'язку з втратою годувальника

Згідно зі ст.45 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, пенсія у зв'язку з втратою годувальника нараховується з дня, наступного після дня смерті годувальника, якщо звернення про призначення такого виду пенсії надійшло протягом 12 місяців з дня смерті годувальника.

Якщо до органу, що призначає пенсію, надійшла заявка на призначення пенсії пізніше 12 місяців з дня смерті годувальника, то пенсія призначається з дня звернення.

 

Розмір пенсії у зв'язку з втратою годувальника

Відповідно до ст. 37 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається в розмірі:

-       на одного непрацездатного члена сім'ї — 50% пенсії за віком померлого годувальника;

-       на двох і більше непрацездатних членів сім'ї — 100% пенсії за віком померлого годувальника, що розподіляється між ними в рівних частинах.

Дітям-сиротам пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається в розмірах, виходячи з розміру пенсії за віком кожного з батьків.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання