Миколаївська обласна рада
професійних спілок

На допомогу голові профспілкового комітету

Чи обов'язкове розслідування нещасних випадків, не пов'язаних з виробництвом?

 

За даними обласного центру здоров'я щорічно в області реєструється понад 35 тисяч травм не пов'язаних з виробництвом, у т.ч. 25-26 тисяч побутових травм.

Відвідування підприємств свідчить про те, що на деяких з них не витримуються вимоги щодо “Порядку розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру”, затвердженого постановою КМУ від 22 березня 2001 року № 270 (далі-Порядок), а саме: не проводиться розслідування нещасних випадків невиробничого характеру, не складаються акти за формою НТ, не ведуться журнали реєстрації нещасних випадків встановленої форми.


У листі Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 09.01.2009 № 04-06/Г-228з-3 дається роз'яснення щодо необов'язковості складання акта розслідування нещасного випадку невиробничого характеру. Проте, надавши таке пояснення, Фонд вийшов за межі своєї компетенції.

Існує вищевказаний Порядок, де пунктом 3 чітко визначено нещасні випадки невиробничого характеру, які підлягають розслідуванню.

Згідно з пунктом 7 Порядку, розслідування нещасних випадків проводиться з метою визначення їх обставин та причин. На підставі результатів розслідування розробляються заходи щодо запобігання подібним випадкам, а також щодо вирішення питань соціального захисту потерпілих. Це сприяє зменшенню кількості небезпек для життя і здоров'я людей у побуті, зменшенню рівня травматизму і захворюваності,пов'язаних з їх дією.

Відповідно до пункту 11 Порядку, нещасні випадки (за винятком групових), які сталися з працюючими особами, розслідуються комісією, утвореною організацією, де працює потерпілий. Рішення щодо розслідування нещасного випадку приймається керівником організації на підставі звернення потерпілого, або особи, яка представляє його інтереси, листка непрацездатності або довідки лікувально-профілактичного закладу.

Згідно пункту 13 Порядку, реєстрація нещасних випадків, за результатами розслідування яких складається акт за формою НТ, проводиться районними держадміністраціями (виконавчими органами міських, районних у містах рад) та організаціями, які проводили розслідування, у журналі встановленої форми.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання