Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Юрій КУЛИК: «Гідна праця — пріоритет для профспілок»

7 жовтня 2012 року профспілковий рух відзначив Всесвітній день дій за гідну працю. Встановлений 2008 року за ініціативою Міжнародної конфедерації профспілок (МКП), він дає можливість профспілкам масово підтримати загальну програму Міжнародної організації праці (МОП) «Гідна праця для всіх». Якими діями відзначають цю подію вітчизняні профспілки? Про це

кореспонденту газети «Голос України» розповів Голова Федерації профспілок України Юрій Кулик .

Конвенція — програма дій

— Юрію Миколайовичу, скоріш за все, в Україні ще довго потрібно буде вирішувати таку проблему, як створення належних умов для гідної праці, її гідної оплати. Про це, як відомо, профспілки говорять давно, говорять рішуче. Вони також підтримують програму МОП стосовно гідної праці. А в чому сутність цієї програми?

— Так, ви правильно сказали про велику та активну роботу профспілок України з досягнення гідної

праці. В цьому плані ми постійно отримуємо міцну підтримку з боку авторитетних міжнародних інституцій, перш за все, з боку Міжнародної організації праці. Саме МОП розробила загальну програму «Гідна праця для всіх», яка є для нас і орієнтиром, і планом конкретних дій із соціально-економічного захисту людини праці. Що стосується самої програми, то вона складається з чотирьох елементів: зайнятість, права, захист та діалог. І ґрунтується на переконанні, що всі чотири елементи потрібні для створення якнайкращих умов для соціального розвитку.

— А що саме мається на увазі, коли кажуть: гідна праця. Чи є конкретне та всеохоплююче визначення цього поняття?

— Напевне, у різних країнах існують свої визначення. Але, безумовно, є й загальне для всіх країн, для всього світу. Відповідно до визначення МОП, гідна праця — це продуктивна праця чоловіків та жінок в умовах свободи, рівності, безпеки та поваги до людської гідності. Вона забезпечує справедливий заробіток, безпеку на робочому місці та соціальний захист працівників та членів їхніх сімей, сприяє професійному зростанню працюючих та їх соціальній інтеграції, дає людям свободу висловлювати свої погляди, об'єднуватися для того, аби впливати на рішення, що стосуються їхнього життя, гарантує рівне ставлення та рівні можливості для всіх і кожного. У зв'язку з цим МОП виробила та прийняла спеціальну Конвенцію гідної праці.

— Можете розповісти, у чому її сутність?

— Конвенція гідної праці охоплює шість ключових складових. Передусім це можливість одержати роботу, тобто можливість зайнятості для кожної людини, яка бажає працювати, оскільки гідна праця неможлива без наявності роботи як такої. При цьому під «роботою» маються на увазі всі форми економічної діяльності людей, включаючи самостійну зайнятість, найману працю у формальній та неформальній економіці, зайнятість економічною діяльністю в домогосподарствах для самозабезпечення. Друга, не менш важлива, вимога — праця має бути вільно обраною, а не нав'язаною людині примусово. Неприйнятні форми праці, такі як рабська та кабальна, дитяча праця, що може зашкодити здоров'ю чи моральності, мають бути заборонені. Цей принцип передбачає також свободу вступу в організації трудящих. До того ж має виняткове значення продуктивна праця, оскільки дає змогу працюючим заробляти належні кошти для існування їх самих та їхніх сімей, а також забезпечує сталий розвиток і зміцнює конкурентоспроможність підприємств та країни загалом.

— Але у нас часто буває так, що у роботі та доходах, отриманих від неї, є нерівність, дискримінація.

Як тут бути?

— На ці запитання також відповідають положення Конвенції про гідну працю. Там записано: рівність у праці відображає потреби трудящих у справедливих і рівних можливостях на виробництві:

відсутність дискримінації на робочому місці та у доступі до роботи, можливість гармонійного поєднання трудової діяльності із сімейним життям. Мова у документі йде також про безпеку на виробництві. Наголошується, що безпека праці означає сприяння в збереженні здоров'я, забезпечення пенсій, заходи захисту та фінансову допомогу в разі погіршення стану здоров'я, втрати роботи чи засобів існування. Хочу підкреслити: в Конвенції є і такий пункт: «Гідність у праці вимагає уважного ставлення до трудящих та їхніх проблем, участі трудящих у прийнятті рішень щодо умов праці. Найважливішим елементом є свобода трудящих колективно представляти свої інтереси». Тобто це положення цілком належить до компетенції та дій профспілок.

Якщо взятися рішуче

— А як реалізують положення Конвенції гідної праці українські профспілки?

— Передусім хочу наголосити: підтримуючи у своїй діяльності сформульовану МОП Конвенцію гідної праці, де гідна праця посідає основне місце в соціальному, економічному та екологічному розвитку, відіграє головну роль у справі забезпечення збалансованості та соціальної справедливості в умовах, коли сучасна цивілізація перебуває в пошуку стабільніших і справедливіших підходів до проблем зростання і розвитку. ФПУ, її членські організації докладають максимум зусиль до впровадження в Україні принципів гідної праці в повному обсязі. Наша Федерація, її членські організації беруть активну участь у виробленні конкретних напрямів модернізації, домагаючись при цьому їх узгодженості, обґрунтованості, прозорості. При цьому профспілки залишаються на позиції гідної праці як основи соціального добробуту та економічного прогресу. ФПУ домагатиметься прискорення темпів розвитку економіки, формування структурно розвиненої, конкурентоспроможної економіки за умови збільшення робочих місць, що забезпечить потреби країни і населення та дозволить раціонально та ефективно використовувати матеріальні та людські ресурси з точки зору інтересів держави, найманих працівників, бізнесу.

— Що конкретно пропонують профспілки, зокрема, Федерація профспілок України для поліпшення стану справ з гідною працею в нашій країні?

— ФПУ звернулась до уряду, парламенту, роботодавців, громадських організацій, а також політичних партій із закликом об'єктивно оцінювати позитивні зміни соціально-економічного стану

країни при реалізації пріоритетних завдань для впровадження принципів гідної праці в Україні.

У пошуках непростих рішень ФПУ вимагає при проведенні масштабних соціально-економічних реформ безумовного дотримання принципів гідної праці, вирішення стратегічних завдань у таких

сферах, як зайнятість, соціальний захист, соціальний діалог і трудові відносини.

— А що ви робите стосовно активізації позицій та дій суспільства?

— Федерація профспілок України закликає громадськість шляхом організації публічних заходів, інформаційних акцій взяти участь у відзначенні Всесвітнього дня дій за гідну працю з метою привернення уваги до необхідності спільної побудови в Україні гідних умов життя. Відповідно до Конституції, Україна є соціальною державою, в якій людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю. Зрозуміло, що права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.

Тому кожен працівник має право на гідне життя, яке сприятиме реалізації його основних потреб. А головну роль у гідному житті відіграє праця. Це мають розуміти наші громадяни, наше суспільство, якщо воно бажає жити у демократичному, цивілізованому світі. Як і те, що на виконання своїх обов'язків уряд зобов'язаний підвищувати соціальний захист та забезпечувати гідні умови праці, оскільки саме соціальний захист дає працівникам гарантії безпеки та дозволяє впевнено орієнтуватись на майбутнє.

Ліки від проблеми

— Незважаючи на позитивні зміни у процесі створення в Україні умов для гідної праці, проблема залишається досить гострою. Чи маєте якісь рецепти, якісь ліки для її розв'язання?

— Так, сьогодні проблеми, пов'язані з реалізацією гідної праці, нагальні в кожному регіоні країни, оскільки існує дискримінація у сфері праці, значне безробіття, атипові форми зайнятості, невиправдано низький рівень заробітної плати, пенсій і соціальної допомоги. Незважаючи на протидію профспілок, поширюється запозичена праця, поглиблюється соціальне розшарування, чимало нарікань викликає міграція працівників. Потребує подальшого розв'язання проблема бідності. Головним та найвагомішим заходом у боротьбі з вищезазначеними проблемами має стати впровадження принципів гідної праці та боротьби з бідністю. Ці принципи повинні зустріти широку підтримку і розуміння, а заходи в рамках відзначення Всесвітнього дня дій за гідну працю та Міжнародного дня боротьби з бідністю, який ми відзначатимемо 17 жовтня, зібрати разом усіх членів профспілок, підтвердивши цим міцність і цілісність профспілкового руху в Україні. Вони повинні стати своєрідним взірцем у боротьбі за права та інтереси працівників. Тому проведення Всесвітнього дня дій за гідну працю, на мою думку, повинно сприяти процесу

забезпечення всіх працівників якісними робочими місцями, гідною і справедливою оплатою праці, надійним соціальним захистом, правом на свободу об'єднання у профспілки, справедливого

оподаткування, ведення колективних переговорів з роботодавцями в умовах демократії, рівност та зміцнення гідності працівника.

Розмову вів Петро ЮРІЙЧУК.

Газета «Голос України»,  №188 (5438) 6 жовтня 2012 р.

http://www.golos.com.ua/Article.aspx?id=268737

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання